Hvad er Mjød

MJØD

Mjød er honningvin,,,

Når man starter skal blandingen skal bestå af ren honning og blødt vand i et sådant forhold, at den kan bære et frisklagt æg så højt op, at dets spids rager over overfladen.

Først kommes vandet i en gryde og varmes, til det har en temperatur af 40 grader C. Derefter kommes honningen i gryden, og der røres i blandingen, til honningen er fuldstændig opløst, hvorefter der atter kommes honning eller vand i, til den rette styrke er nået.

Når dette er tilfældet, bringes væsken i kog, og den skal derefter koge i to timer. Under kogningen skummes jævnligt.

Væsken tiltager i styrke, ved at vandet fordamper. Efter kogningen øses Urten op i et rent trækar for at afkøles. Når afkølingen er så vidt fremskreden, at urten kun er svagt lunken, hældes den på et anker, som henlægges på et sted med almindelig stuetemperatur for at gære. Ankeret tildækkes med et tæppe eller et par rene sække. Dog må spunshullet ikke lukkes, men kun tildækkes med en lærredslap.

Således bør ankeret ligge i 6 uger, for at mjøden kan undergå en selvgæring. Ankeret bør en gang om ugen efterfyldes med kogt vand, for at gæren kan flyde ud af spunshullet.

Efter 6 ugers forløb tappes mjøden ved hjælp af en hævert over i et andet anker, og man passer nøje på, at intet bundfald kommer med.

Derefter henlægges mjøden i en tør og ikke for varm kælder og spunses løseligt til. Gæringen vedbliver, men kun svagt, og mjøden tiltager i godhed, jo længere den ligger. Ved omhyggelig behandling bliver denne mjød fuldstændig klar og meget velsmagende.